Belvárosi Néptánc Estek

 

2017. június 7., szerda - 2017. augusztus 16., szerda

Fő tér

2017. június 7., szerda 19:30: Balaton Táncegyüttes

A Balaton Táncegyüttes több, mint 50 éves múltra tekint vissza. Tagjai olyan fiatalok, akik szabadidejüket a Kárpát-medence néptánc kultúrájának megismerésére, továbbadására, közvetítésére áldozzák. A táncegyüttesnek mindig meghatározó szerepe volt a Balaton déli partján a néptánc hagyományok megőrzésében. Ezt mutatja az is, hogy a városban működő művészeti iskola tanulóinak mindenkori célja a felnőtt csoporthoz való tartozás. A Balaton Táncegyüttes műsorában megtalálható a magyar táncdialektus számos gyöngyszeme. Neves és tehetséges fiatal koreográfusok közvetítésével színvonalasan állítják színpadra az autentikus néptánc hagyományokat. Műsoraikkal számos kiemelkedő sikert arattak már a mindig nagyszámú nézők örömére. Mindemellett a táncosok számára a néptánc nem csupán hasznos időtöltés, hobbi. A néptánc több: életforma, barátság, utazás, szórakozás, szórakoztatás. A tánc az érzelmek kifejezésének egy magasabb rendű formája, mely az egész jellemet formálja, és emberibb emberré tesz. Ezek a gondolatok tartják össze az együttes fiataljait, s e gondolatok tükrében tevékenykednek.

Jegyár: ingyenes

2017. június 21., szerda 19:30: Szedemice Népművészeti Egyesület tabi néptánccsoportja, valamint a kapolyi Nefelejcs Néptánccsoportja, közreműködik a Dió Banda

A Szedemice Népművészeti Egyesület tabi néptánccsoportja valamint a kapolyi Nefelejcs

Néptánccsoportja 2000-ben alakultak meg.

Tagjai népzenét, néptáncot kedvelő lelkes fiatalokból állt és áll össze a mai napig is.

Rendszeres fellépői vagyunk a környező falunapoknak, szüreti felvonulásoknak. Tab Város

testvértelepülési kapcsolatai által felléptünk már Szlovákiában, Erdélyben, Németországban is, valamint 2009-ben Franciaországban tölthettünk egy hetetnépszerűsítve a magyar kultúrát.

2011-ben és 2012-ben arany minősítést kaptunk a balatonberényi néptáncfesztíválon.

Jegyár:

ingyenes

 

2017. július 5., szerda 19:30: Balaton Táncegyüttes

Fő tér

2017. július 19., szerda 19:30: Saarer Tanzgruppe

Fő tér

Szár község német nemzetiségi néptánccsoportja, a Saarer Tanzgruppe, 1998-ban alakult Schweininger Józsefné vezetésével. A közösség folyamatos építésének eredményeként jelenleg 7 korcsoportban 170 fiatal táncol az 1600 fős vértesi faluban, amely így Magyarország egyik legnagyobb létszámú sváb kultúrcsoportjának otthona. Az idősebb korosztály művészeti munkáját kétszer értékelte arany minősítésűre az országos szakma, kétszer szerepeltek a Magyarországi Németek Országos Gálaműsorában, 14 alkalommal vettek részt Európa legnagyobb folklórfesztiválján, német testvérkapcsolatot ápolnak és egy amerikai és brazíliai turné keretében a tengerentúlon is képviselték a sváb kultúrát. Belföldön maguk szervezik az ezer főt vonzó, szári Táncbemutató gálát. A csoport jelenlegi vezetője és koreográfusa Schweininger Péter. A műsorban Wenczl József táncaiból is színpadra visznek a táncosok.

2017. augusztus 16., szerda 19:30: Makám együttes - Balkáni Kavalkád

koncert és táncház

(a Bor és Kenyér Ünnepe keretében, helyszín: Hajóállomás)

„Ami a Makámmal kapcsolatban legnyilvánvalóbb, az zenéjének csábító volta. Kompozícióik valóban úgy hangzanak, mint hagyományos dallamok, és nem is akármilyenek, amelyek elhitetik veled, hogy egész életedben ismerted őket. Csak akkor derengett föl és mélyült el számomra a Makám magyarságának értékelése, mikor a társalgási nyelv beszédmintáit és hanglejtéseit hallgattam. Olyan zene ez, amelyet ízlelgetni fogok egy életen át. Ebben és még egy dologban biztos vagyok. Abban, hogy a magyar zene sokszínűsége a Makám forrásából is fakad„  (Ken Hunt – Froots Magazin)
A Makám együttes tagjai:
Magyar Bori-ének, Kuczera Barbara-hegedű, Eredics Dávid-szaxofon, Krulik Zoltán-gitár, Boros Attila-basszusgitár, Keönch László-dob 

Jegyárak: ingyenes