Bezárt Siófok ikonikus szállodája, a Hotel Ezüstpart

Fotó: Fazekas Gábor

 

Nagy megdöbbenés övezte a pár hete terjedő szóbeszédet Siófokon, miszerint bezár a Hotel Ezüstpart.

A létesítmény facebook oldalán október 20-án erősítették meg a hírt, valóban nem nyit ki többé a szálloda, amely 2004 óta szezonális nyitva tartással működött. A bezárást már a szeptemberben megkezdett bútor kiárusítás is sejtette, azonban ez még akár felújítási tervekre is engedett következtetni.


A jellegzetes, tojástartóra emlékeztető, kör alakú erkélyes épületet Tillai Ernő tervezte, mely egyedülálló látványosságnak számított akkoriban. A szálloda építését 1978-ban kezdték meg, és 1983 óta üzemelt. 340 szobájával 2000 fő befogadását tette lehetővé.  Az itt található uszoda a mai napig Siófok legnagyobb uszodája volt.  

Az említett ikonikus főépület csak egy része volt a szállodakomplexumnak, közvetlenül mellette több, egész pontosan három kisebb ’kockanyaraló’ is tartozott az Ezüstpart Hotelhez, itt többnyire diákcsoportokat szállásoltak el. Ezeket az épületeket már tavasszal elkezdték bontani.

Fotó: Hotel Ezüstpart 
 

A nyári nyitva tartáson minden januárban túl itt rendezték meg Siófok egyik közkedvelt bálját, a Zenészbált, ahol a nagyszámú résztvevők miatt kifejezetten előnyös helyszín volt az Ezüstpart.

Tavaly ősszel,  2016 novemberében még a világ legrangosabb fotóversenyére, a Sony World Photography Awards-ra neveztek be róla készült fotókat: http://www.siofokportal.com/A-Hotel-Ezustpart-a-vilag-legnagyobb-fotoversenyen

Az elmúlt évtizedben már „retró” hotelnek számított, a turisták a nosztalgikus élményért, a balatoni kilátásért vagy a modernebb hotelekhez viszonyított alacsonyabb árai miatt keresték fel.

Hogy mi lesz az épület további sorsa, egyenlőre nem tudjuk.