Ha borkóstoló, akkor Siófok!

 

A bor- és gasztronómiai turizmus ma már nagyon fontos komponensei a hazai idegenforgalomnak. A magyar ember mindig is szeretett jókat enni, jókat inni, főleg, hogy a hazai adottságok lehetővé teszik, hogy mindenből minőségi terméket fogyasszunk. A Kárpát-medence klimatikus és talajtani adottságai, a napsütéses órák száma mind a jó bor megtermelését szolgálják alapul. A borászathoz hozzátartozik a finom borokhoz dukáló ételek tálalása, hiszen ezek együtt adják azt az ízvilágot, mely még a laikus számára is egészen elképesztő élményt okoz. Magyarország 22 történelmi borvidéke közül öt a Balaton mellett található. A borturizmus elterjedése az 1990-es évekre tehető hazánkban.

Siófokon és környékén, valamint Zamárdiban, Balatonszabadiban és Ságváron több borosgazda is jelen van boraival különböző rendezvényeken, valamint szaktudásával öregbíti városunk, vidékünk gasztro- és borturisztikai hírnevét.

Az alábbi leírásokban megismerkedhetnek rövid történetükkel, borászatukkal.

Ha rendezvényükre kiváló minőségű borokat szeretnének rendelni vagy bepillantást nyerni a bor és gasztronómia különleges világába, esetleg részt venni egy borkóstolón barátaikkal, tekintsék meg a siófoki és környékbeli borászatokról készült összeállításunkat.

 

 

Papp Pince – Balatonszabadi

 

A 2005-ben alapított Papp Pincészet régi családi hagyományokat őriz Balatonszabadiban. Jelenleg egy 7,5 ha saját művelésű szőlőültetvényen gazdálkodnak.

Öreg ültetvények helyreállításával folyamatosan bővítik területüket. Céljuk a kézműves szőlészet és borászat létrehozása, mely Balatonszabadi és Siófok körzetében méltán képviseli a Balatonboglári borvidék legészakibb csücskének szőlő és borkultúráját.

Boraikat királyleányka, chardonnay, cserszegi fűszeres, cabernet savignon, cabernet franc,

kékfrankos, merlot alapanyagokból készítik. 

A család fontosnak tartja, hogy elsősorban szűk környezetük (Balatonszabadi, Siófok környéke) igényeit figyelembe véve kínálhassák minősített boraikat.

Akár folyóboros, akár palackozott tételeket ajánlva, mind a helyben kiszolgálásra kerülő vevőket, mind pedig a vendéglátó üzleteket (éttermek, szállodák, borozók, büfék) szükség és igény szerint kívánják kiszolgálni.

Várják vendégeiket borkóstolókra, pinceszerre – házi finomságokkal, bográcsételekkel- előzetes időpont egyeztetés alapján.

 

Elérhetőség: Papp Károly

Cím: 8651 Balatonszabadi, Petőfi Sándor utca 26.

Telefon: +36 70 339 9883

email: pappvin1@gmail.com

Facebook oldal: facebook.com/PapPince.Balatonszabadi

 

 

Kecskés Szilárd és Fia Pincészet - Ságvár

 

A borászat a Balatontól délre, Ságvár napsütötte szőlőhegyén található. 1996 óta foglalkoznak szőlőtermeléssel és borkészítéssel.

A Pince boraival már 2000 óta részt vesz különböző megmérettetéseken. Ságvári, balatonszabadi és kőröshegyi borversenyeken arany, ezüst és bronzminősítésekkel, balatonboglári térségben arany és ezüst díjakkal büszkélkedhetnek.

A Kecskés Szilárd és Fia Pincészet különleges gasztronómiai és kulturális programokat ajánl, melyek maradandó élményekkel gazdagítják a családokat és a baráti társaságokat. Borkóstolóik alkalmával nemcsak díjnyertes kézműves boraikat kóstolhatják meg, házias borkorcsolyák kíséretében, hanem a pincetúra során számos érdekességet tudhatnak meg a borkészítés folyamatáról.

Programjaik között szerepelnek borkostolók - legénybucsú/ leánybucsú, születésnap, névnap, disznóvágás, céges buli, valamint borkóstolók választhatóan egybekötve pincetúrával, bográcsozással, vagy grill partyval és akár még disznóvágással is.

 

Elérhetőség: Kecskés Szilárd

Cím:    8654, Ságvár, Marjád szőlőhegy

            8600,Siófok, Kele utca 34

Telefonszám: +36 30 936 6188

E-mail: kecsgi@citromail.hu

 

Balatoni Borklub - Siófok

 

A balatoni és a magyar borvilág hírnöke.

Sok éves tapasztalat és elhivatottság a vendéglátásban, a Balaton és a hazai borok szeretete. Ez jellemzi leginkább a Balatoni Bor Kult Klubot. Legfőbb célkitűzésük a Magyar Tenger vidékén termő szőlőfajtákból készült finom nedűk népszerűsítése mind a belföldi, mind a külföldi látogatók részére.

Hitvallásuk, hogy szeretnék a Balaton és hazánk kiváló borait, minél szélesebb rétegek számára elérhetővé tenni, hiszen a bor egyik nemzeti kincsünk.

A borklub által ajánlott gasztronómiai lehetőségek közé tartozik borkóstolók teljes körű szervezése, akár kitelepüléssel, valamint borvacsorák megvalósítása és lebonyolítása, külső helyszínen és egyedi igények szerint is.

Szolgáltatási kínálatukhoz tartoznak még exkluzív csapatépítő és üzleti csomagok szervezése korlátlan borkóstolóval, valamint pezsgő tesztekkel hazánk legnevesebb pincészeteitől.

Lehetőség van sétáló borkóstolókra, pincelátogatásra, igény szerint vacsorával, bográcsozással, disznóvágással egybekötve.

A Borklub ezen kívül vállal szakmai tanácsadást, borlap összeállítást, menük, borajánlatok elkészítését, ajándékba szánt bor- és gasztro csomagok összeállítását akár magáncélra, vagy üzleti partnerek részére, valamint sommelier kölcsönzést is biztosítanak. 

Elérhetőség:

Cím: 8600 Siófok, Déli u.15.

Telefon: +36 70 667 2030

Web:   http://balatoniborklub.webnode.hu/

E-mail: balatonibor@citromail.hu

 

Koch borászat – Siófok

A vállalkozás már évek óta színesíti a siófoki és a Balaton környéki fesztiválok, rendezvények vendéglátását kiváló termékeivel. Boraik hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő elismeréseket és kitüntetéseket szereztek.

Boraikra jellemző a könnyed, harmonikus ízvilág és a gömbölyű savasság, mely a homokos talajnak és a fejlett borászati technológiának köszönhető.

Kínálatukban megtalálható az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres és a Chardonnay a fehér szőlő fajtákból.

Vörösborokban is bővelkedik a borászat, melyek között található könnyed nyárias jellegű vörösbor, mint például az ősi magyar fajta, a Bíbor Kadarka vagy Kékoportó, de ezek mellett egészen a nagytestű vörösborokig, mint a Kadarka vagy a Cabernet Franc szabadon lehet válogatni a palettából.

Vörösborok sorát tarkítja még a Cabernet Sauvignon, melyből készül klasszikus és barrique-t változat is, Kékfrankos, de a Merlot és Pinot Noir is megtalálható.

Édes és desszert borok készítésével is foglalkoznak. Ennek a kategóriának a képviselői a Snow wine, ami egy kései szüretelésű Chardonnay és a Jégbor, mely rajnai rizlingből készül.

 

Elérhetőség:

Cím:    8600 Siófok, Vajda János utca 32/ A .

Telefon: +36 30 901 2988

Email: mate.feri@freemail.hu

 

Szt. Kristóf Pincészet - Zamárdi

Az 1998-ban alapított családi vállalkozás Zamárdi legöregebb és legszebb pincesorán található. A rendezvényközpont 2001 óta fogad vendégeket, melyhez étterem, pincegaléria, múzeum, kerthelyiség, állatsimogató, íjászpálya, parkoló tartoznak. A folyamatosan változó és fejlődő pincészet egy régi szárnyában 2014-ben rendezték be az I. Magyar Élelmiszer-múzeumot.

Férőhelyek: Borétterem és pincegaléria: 120 fő Terasz és kerthelyiség: 120 fő (további 60 fővel bővíthető) Élelmiszer-múzeum: max. 50-60 fő büféétkezés Fedett terasz: 40-45 fő

A Dél-Balaton lankáin termő szőlőből ászkolásos, reduktív és barrique technológiával készülnek a borok. Közkedvelt fajták, melyek helyben megkóstolhatók és palackozott formában megvásárolhatók:

Pincészetük legkedveltebb bora, a minőségi minden korosztálynak ajánlható Szt. Kristóf Muscatel /Irsai Olivér/ intenzív bodzás illatú, zamatos muskotályos ízű, könnyű, félszáraz fehér bor. Következő száraz, fehér, minőségi boraik még a Szt. Kristóf Chardonnay és a Szt. Kristóf Rajnai rizling. Rozé boraik közül pedig meg kell említeni a Szt. Kristóf Kékfrankos Rozét, mely egy könnyű, száraz, minőségi bor.

A Szt. Kristóf Kékfrankos minőségi száraz vörösbor, a Szt. Kristóf SCAMARD Anno 1082 Cabernet Sauvignon pedig egy barrique érlelésű száraz, vörös, minőségi bor.

Elérhetőség:

Cím: 8621 ZAMÁRDI, Alsópincesor Pf.: 34.

Telefon: +36 30 9365 092, +36 30 3353 553

Web: www.stkristof.com

Email: stkristofevent@gmail.com