Legendák az Aranyparton

Richard Burton, Elizabeth Taylor, Reza Pahlavi iráni sah – világhírű vendégek, akik a tengerpartok helyett egykor a magyar tengernél pihentek. Azon a szállodasoron amelynek épületei a hatvanas évektől kezdve a Siófok látkép és a helyi turizmus kultikus pontjaivá váltak. A legendák és a legendás szállodák szempontjából is igaz, hogy Siófokon „Itt kezdődik a Balaton!”A siófoki Petőfi sétányról mindannyiunknak a nyüzsgő hétköznapok, a balatoni nyaralás jut eszünkbe, na meg az egykoron világhírű szállodasor, melynek története hatvan évvel ezelőtt kezdődött.

Az ötvenes évek végére egyre nőtt az igény a Balaton turizmusának fellendítésére hiszen a magyar tenger adottságai rengeteg kihasználatlan lehetőséggel kecsegtettek. Ekkor még a fő problémát az idelátogatók elszállásolása jelentette, melyre tökéletes megoldásnak tűnt a siófoki Aranypart Czigler Endre és Polónyi Károly tervei alapján felépülő szállodasora. Ezek a hotelek ékes példái lettek a hatvanas évek modernista építészeti csúcstechnológiájának.


Az 1962 és 1966 között felhúzott épületek közül három, a Balaton, a Lidó és a Hungária szinte megszólalásig hasonlítottak egymásra. A tartólábakon álló, három hatemeletes szállodában szintenként 23 kétágyas szoba kapott helyet, így egy-egy szállóban 276 vendég fért el. A szállodasor negyedik épületét - az Európa Szállodát 1966. június 21-én adták át. Ez a 13 emeletes épület akkor az ország legmagasabb szállodája volt, amit hírességek is előszeretettel látogattak.

 

Európa Szálloda

Nemsokkal a nyitás után az első vendégek közt érkezett Reza Pahlavi iráni sah. A fényűző gazdagságáról híres uralkodó egy hivatalos program keretében utazott a Balatonhoz és 1966 szeptemberében egy hétvégét pompás kíséretével együtt az Európa szállóban töltött. Korabeli tudósítások szerint a testőrségen kívül udvartartásának része volt több táncosnő is, akik reggelente és esténként a szálloda előtti vízparton táncoltak. A látványos bemutatókkal nemcsak uralkodójukat, de a szálloda vendégeit is szórakoztatták.


Egyszer még a sah testi épsége is veszélybe került - derül ki Szendrői Pál, a Pannónia Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat egykori balatoni igazgatójának korabeli megemlékezéséből. „A sah és kísérete a szálloda III. vagy IV. emeletén szállt meg. Az érdeklődő siófokiak - erről tudomást szerezve - a szálloda és az étterem közötti területen csoportosultak. A sah - látva az érdeklődést - úgy lépett ki az üvegajtón keresztül a loggiára, hogy átgyalogolt azon; a 4 mm-es üvegtábla ripityára tört, de a sahnak semmi baja nem lett!”

A legenda szerint ezután ragasztottak jelzéseket a szállodai üvegajtókra.

 

 

Többször nyaralt az Európában Elizabeth Taylor színésznő és akkori férje Richard Burton, de Tom Lantos amerikai politikus is rendszeresen visszatért a Balatonhoz családjával. Lányai, Anette Marie és Katrina például a füredi Anna-bál szépei lettek más és más években.

 

Az elmúlt évtizedben mind a négy szálloda magánkézbe került, új arculatot kapott, műszaki és belsőépítészeti felújításon esett át. Így a vendégek - legyenek ők sahok, világsztárok, vagy nyaralni vágyó magyar családok - már egy modern környezetben élvezhetik a Balatont, és a hotelekhez tartozó privát strandokat.


Fotók forrása: BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, Történeti Gyűjtemény