Másfél millió lépés két mankóval, avagy Kéktúrák másképp

 

A Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület (SFETE) interjúja Horváth Gyulával, aki mozgáskorlátozottként gyalogos és bicikli hosszú távú túrákon vesz részt országszerte. A Hotel Azur egy éjszakás pihenést ajánlott fel Horváth Gyulának, aki 180 napja járja az országot.

SFETE: Első kérdésem az lenne, hogy mikor kezdett el túrázni és miért?

H.Gy.: Április 15-én indultam el a túrámra. Nekem ez egy zarándokút, mert sajnos úgy alakult a magánéletem, hogy valamilyen úton-módon megtaláljam Önmagamat, és ma lett 180 napja, hogy úton vagyok.

SFETE: Volt arról szó, hogy Ön a kéktúrán vesz részt, de mi késztette arra, hogy körbetekerje a Balatont?

H.Gy.: Amikor elindultam, nekem az volt a célom, hogy körbe gyalogoljam az országot a kéktúra mentén, de sajnos a járógépem több problémát okozott, ezért átültem a kerékpáromra. Így most Debrecenből elindulva, kerékpáron teljesítem a kéktúra útvonalát. A Balaton úgy jött szóba, hogy a legelején eldöntöttem, ha ideérek, akkor mindenképpen körbe fogom tekerni a Balatont, mivel sokszor jártam a Balaton mellett régebben, akár kocsival, kerékpárral, üdülni, de körbe még nem tekertem eddig.

SFETE: Van-e esetleg olyan, amire felhívná a figyelmet vagy ez kifejezetten egy zarándokút Önnek?

H.Gy.: Nem akarom felhívni a figyelmet, aki követ engem vagy figyeli a blogomat, az láthatja, hogy van ebben egy kihívás, miszerint mozgássérültként is meg lehet ezt az egész dolgot csinálni, nem kell semmitől megijedni.

SFETE: Említette az előbb a blogját. Ezt mikor indította el?

H.Gy.: A blog még április elején lett létrehozva és indulásom napjától üzemel, amikor elkezdtem a túrámat. Azóta igyekszem minden nap írni valamit.

SFETE: Tervez-e hasonló, nagyobb túrát a közeljövőben?

H.Gy.: Igen, ami nagyon érdekel, az az El Camino. Ezt először a szerelőmmel kell leegyeztetnem később, hogy mire kell a járógépet felkészítenem, ugyanis 3000km-ről beszélünk és ezt a távot gyalog tervezem teljesíteni.

SFETE: Van kedvenc városa vagy bármilyen pontja, ami kifejezetten tetszett Önnek?

H.Gy.: Nincs kedvenc pontom, leginkább egy helynek a kisugárzása a meghatározó nálam. Sokat vándoroltam eddig és hallgatok a megérzéseimre. Ha például megérkezek egy helyre és rossz kisugárzása van, vagy rossz érzésem támad, hiába vagyok fáradt, inkább tovább megyek. Tegnap jó előérzettel telefonáltam Siófokra és bejött a megérzés.

 

 

SFETE: Jelenleg épp a víztorony felső részében beszélgetünk, ugyanis említette, hogy mindenképpen meg szeretné nézni. Mennyire ismeri Ön Siófokot?

H.Gy.: Régebben többet jártam Siófokra, nagyjából ismerem. A napfogyatkozást itt néztem meg, innen voltak ki és befutó pontok bizonyos kerékpáros versenyeken, ebben a víztoronyban viszont még soha nem jártam, ezért is akartam fentről megtekinteni a várost.

Készítette: Suba Attila
2017.10.11.