Nagyponty-mészárlás a Balatonon: tiltás az utolsó pillanatban

Megjelenés dátuma:

Kitiltotta a halőröket az egyik északi parti kemping üzemeltetője, szerinte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szabályai nem a horgászturizmust szolgálják, éppen hogy elriasztják a vendéget. A halászati cég szerint a balatoni horgászrendben azért tiltották meg az úgynevezett behordásos bojlis horgászatot, hogy megóvják a Balaton nagyhalállományát.

A zrt. szerint a megélhetési bojlis horgászok háborognak, akik a balatoni nagypontyokat horgásztavaknak adják el. Egy pecás pedig úgy véli, hogy „az utolsó pillanatban vetett véget ezzel a rendelkezéssel a társaság a Balatonon húsz éve folyó nagyponty-mészárlásnak.”

A bojli maga a különleges beetető anyag, amivel a horgász egy adott helyre csábítja a nagytestű pontyokat, de más halakat is. A parttól mintegy kétszáz méterre szórják a vízbe, a helyet megjelölik és néhány napos szoktatás után oda eresztik a horgokat.

A balatonakali kemping üzemeltetője azt nyilatkozta a veszprémi Naplónak: az utóbbi években már áprilisban érdemes volt kinyitniuk, hiszen jöttek a bojlis horgászok szép számmal külföldről is. Az idén azonban, a bojlis horgászat megtiltása miatt tucatszám mondták vissza a foglalást, egy cseh vendég pedig, amikor megbüntette a halőr, összepakolt és hazament (nagyon jó turistának számítanak, jegyezte meg a vezető, hiszen legalább egy hétig maradnak, mert meg kell várniuk, hogy az etető anyag odacsalogassa a halakat). A kempinges szerint átmeneti idő hagyásával, az érintettekkel egyeztetve kellett volna bevezetni a tiltást és szerinte nem igaz, hogy a bojlisok megélhetési horgászok. „Nekik annyi elég, hogy lemérik, lefényképezik, aztán visszadobják. A recepciónk tele van ilyen fotókkal.”

– Az új balatoni horgászrend sem korlátozza a bojlis pecázást – mondta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – A behordásos módszert azonban igen, amikor jóval az elérhető dobástávolságon túlra horgásznak, csónakkal viszik be az etetőanyagot, a csalit és a horgot is. Sok horgász megelégedésére tiltottuk ezt meg, egyikük azt írta nekünk levélben, hogy az utolsó pillanatban vetettünk véget a Balatonon húsz éve folyó „nagyponty-mészárlásnak”. Nem minden bojlis él ezzel a módszerrel, azok például igen, akik kifogják a nagypontyot a Balatonból, aztán eladják horgásztavaknak, ahol fontos, hogy legyenek ilyen nagy halak, legyen mit fényképezni, aztán persze visszadobni.

A tiltás a vezérigazgató szerint a tó nagyhalállományát védi és éppen hogy a horgászturizmus hosszú távú céljait szolgálja. – A huszonöt-harmincötezer balatoni horgász elenyésző része a bojlis, még kisebb hányada a „behordós” – így Füstös Gábor. – A horgászturizmus érdekeit szerintünk az szolgálja, ha a nagyhalak a Balatonban maradnak. Készek vagyunk egyébként az egyeztetésre, párbeszéd helyett azonban az emlegetett kemping-üzemeltető lejárató sajtóhadjáratba kezdett ellenünk. Az nem együttműködés, hogy miután egy-két vendégét a halőrünk megbüntette, kitiltotta a kemping területéről. Azzal nem tudunk azonosulni, hogy így ott elvileg lehetőség van a horgászati szabályok áthágására.

Kevesebb busatetem

Idén lényegesen kisebb a szokásos tavaszi halelhullás, mint tavaly – tájékoztatott Füstös Gábor. Egy éve május végéig 2700 darab busatetemet távolítottak el, idén eddig 1560 darabot. Tavaly egy nap háromszáz tetem volt a rekord, most 150-170. S örvendetes, hogy ezúttal harcsaelhullást nem tapasztalnak.

Forrás: Sonline

 
Megtekintések száma: 1309
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!