Pannónia fesztivál: szezont nyitott a rock a pusztán

Megjelenés dátuma:

Már csütörtökön este csaknem megtelt sátrakkal a kápolnadomb, a balatoni szezon csütörtökön este megnyittatott Szántódpusztán.

– Kiírattam magam az orvossal!
– Beteg vagyok én is!
– Nálunk meg nincs tanítás.


Dani, Ági és Eszter, pápai és veszprémi középiskolások magyarázkodása, amint éppen sátrat vernek a szántódpusztai kápolnadomb aljába; nem éppen ideális hely eső esetére, hiszen a víz a dombról lefelé folyik, de odafönt már nagy a zsúfoltság, pedig ez még csak az első nap. És persze tanítási nap, no pláne a pénteki is, ehhez képest tinik (értsd: iskolás korúak) egész hada vár a beléptetésre csütörtökön késő délután az Ásványkiállítás feliratnál kanyargó sorban, de persze most nem az ásványok az érdekesek (a lovakat is elköltöztették a pusztáról), ez itt most a Pafe az Európa Nostra-díjas majorságban, egészen hétfő hajnalig.

Pannóniafeszt: Várpalotáról költözött a Balaton partjára, aligha volt ilyen kilátás a palotai tankdromról, mint amilyen a már emlegetett kápolnadomb tetejéről a rockerek szeme elé tárul: karnyújtásnyira a Tihanyi-félsziget a kettős tornyú templommal.
 

A balatoni és a fesztiválszezon is elkezdődött Szántódpusztán


Apropó: négy álmatlan éjszaka garantált az apátoknak. A Lord még a szolidabbak közül való, de ahogy rákezdenek a fiúk a nagyszínpadon („Mért félsz, szabadon élsz”), megindul a nép sártengeren, víztócsán át. Aki igazán alkalomhoz illő, az divatos, színes gumicsizmában, de persze akad, aki egyszerűen pacskerben, más félmeztelenül, pedig már csöpög, de egy kis eső egy rockert nem riaszthat el.

A rockhoz a fröccs dukálhat, számos standon kínálják, a bodzafröccsre alighanem kisebb igény lesz, mint példának okáért a maflásra (öt deci bor, öt deci szóda egy ezresért), de nem drága a sör sem, háromszázhetven egy korsó hazai. A lángosost meglephette éhes vendégserege, még nem volt ideje kiírni az árakat, s ha már balatoni fíling, kitelepült halsütőjével a halászati társaság is. Ingyen van a Flo Ridás póló kétezerért (az idei Pannónia Fesztivál sztárvendége), van dodzsem is, igaz, egyelőre nem szedik szét a villanyautókat, pedig két energiaitalhoz egy ingyenfutam jár, de majd ha a hangulat a tetőfokára hág...

Megnyugszunk, amikor meglátjuk a tűzoltókat, mégis csak nádtetős épületekkel tele a majorság, van mire vigyázni. A védendő épületek kerítéssel hermetikusan leválasztva, biztonsági őr is akad garmadával, a hely további specialitása a szántódpusztai fesztiválájer: a máshol is megszokott sörbor- és vizeletszag a lovak itt maradt illatával keveredik.

„Kint állok az utca kövén, várok egy újabb reményre, de nincs, aki dob egy jó szót felém” – dübörgik Lordék, megszólítva a közönségüket. S éppen ettől emberközelibb, természetesebb a Pafe, mint júliusi zamárdi „nagytestvére”. S mert itt és most biztosan van, aki dob egy jó szót a másik felé, hisz' ez egy nagy család. Tinik iskolaidőben, nagyszakállú rockerpapa, ősz hajú rockermama bőrdzsekiben, nyilván herlidévidzonon száguldottak a Balatonra.

A balatoni szezon csütörtökön este megnyittatott, a tihanyi apátok meg csak-csak ellesznek majd valahogy hétfő hajnalig.

 

Forrás: Sonline

Fotó: Fónai Imre

 
Megtekintések száma: 1342
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!