Zöldülő somogyi települések: alternatív energiában a jövő

Megjelenés dátuma:

Termálvizes távfűtés, napelempark, szélerőmű - alternatív energiában látja a jövőt egyre több somogyi település.

Nagyatádon az uszodánál és a Bárdos Lajos Iskolánál a termálvíz hasznosul, a József Attila Kollégium a használati meleg víz kiváltására napkollektorokat kapott. Svégel Gábor műszaki irodavezető elmondta: a geotermia felhasználása összekapcsolva a már meglévő távhőszolgáltató rendszerrel, annak bővítésével, esetleg új kutak fúrásával új intézmények rákötését tenné lehetővé. A szóba jöhető intézmények között van a kórház, a tűzoltó laktanya, a gondozási központ, a Hotel Fontana, a gyógyfürdő, a múzeum, a könyvtár és az Árpád Fejedelem Általános Iskola. Hozzátette: megjelent a napelempark elképzelése is a város energetikai koncepciójában; jelentős megtakarításokat érhetnek el például a városháza esetében, ahol a számítógépek miatt nagy az energiafogyasztás.

Geotermikus közműrendszert terveznek Barcson is: a magas hőmérsékletű termálvíz hőenergiájával fűtenék a városi közintézményeket.
Az önkormányzat még 2010-ben hirdetett versenytárgyalást a projekthez, melyet az Aquaplus Kft. nyert meg, mely pályázott a Környezet és Energia Operatív Programban, melyben a tervek szerint a termálvízzel ellátott és hasznosított hőt a közintézmények fűtését jelenleg végző Dalkia Energia Zrt.-nek értékesítenék.

A fűtési energia egy távfűtési vezetékrendszeren jut el Barcs 22 közintézményének hőközpontjába, ahol a fűtést ezután javarészt a 71 Celsius fokos termálvíz fogja a későbbiekben biztosítani és nem a földgáz, így jelentős fűtési költségmegtakarítás lesz elérhető. A beruházás műszaki megvalósítása során egy termál termelőkút, egy visszasajtolókút, egy komplett távfűtési vezetékrendszer épül ki. A rendszer működési elve szerint a termál hőszolgáltatás folyamatosan üzemel majd. Már 2013 és 2015 között több mint tízmillió forinttal csökkenhet Barcs város fűtésszámlája.A kaposvári fürdő fűtési energiaigényét már 100 százalékban biogáz biztosítja, a próbaüzem június végén jár le. Ezzel évente 60 millió forintot spórol Kaposvár. Ennyivel olcsóbban jut ugyanis a város alternatív energiához azzal, hogy összekötötte a városi fürdőt és a cukorgyár biogázüzemét. A cukorgyár és a fürdő között 106 millió forintból épült 1150 méter hosszú vezeték ára a számítások szerint másfél év alatt térül meg. Néhány hete már a városban összegyűjtött zöldhulladékot is a cukorgyárba szállítják, így segítve a biogáz üzem folyamatos alapanyag-ellátását.

Balatoni szél

Mivel a Balaton-törvény nem teszi lehetővé szélkerekek építését a régióban, a térség önkormányzatai közül több is pályázna szélerőmű-vásárlásra, igaz, a program megtorpant. Hazánk legszelesebb térségében, a Móri-árokban (ez a Győr-Mór-Székesfehérvár-Dunaújváros vonal) épülne több száz szélerőmű, s ezeket egyenként vásárolhatnák meg uniós támogatással az önkormányzatok. Évente négy-hatmillió forintot termelhet egy erőmű, s a települések eldönthetik, hogy az átvett áram árát készpénzben kérik a szolgáltatótól vagy energia formájában, ez esetben például intézményeik ellátására használhatják fel.

Balatonszemes nem is egy, három ilyen erőmű vásárlására is szándéknyilatkozatot tett. Az élményfürdő energiaellátását, az iskola, óvoda és egyéb intézmények áramköltségeinek a csökkentését oldanák ezzel meg, s a közvilágítás olcsóbbá tételét. Balatonszabadiban százmillió forintos, megújuló energiákra koncentráló iskola-korszerűsítés kezdődik. A számítások szerint elektromos energiából szinte önfenntartók lesznek e beruházás után, a jelenlegi költségnek maximum öt százaléka lehet az új, s a gázon is hatvan-hetvenszázaléknyi megtakarítást remélnek.

Forrás: Sonline

 
 
Megtekintések száma: 1299
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!