Bizonytalan a múlt jövője: Zala „beszállt” a múzeumába

Megjelenés dátuma:

Az önkormányzat vette át a múzeum-környék gondozását Zalán. Európa-hírű gyűjtemény, az egyik leglátogatottabb somogyi múzeum, nem hagyhatják, hogy rossz hírüket vigyék az érdeklődők – indokolt Kadlicskó György zalai polgármester.

 

Réthelyi Miklós exminiszter néhány hete, még kormánytagként vett részt Zalán a Zichy-dédunoka, Csicsery-Rónay István emlékkiállításának megnyitóján és vett át értékes dokumentumokat az örökösöktől a köz javára. Nem véletlen hát, hogy minapi interjújában a zalai múzeummal példálózott. Réthelyi azt mondta a Népszabadságnak: „A legnagyobb gondot most a múzeumi intézményrendszer átalakításában látom. Ezt a hálózatot, most úgy tűnik, nincs miből fenntartani. Miközben fontos, hogy a tizenöt család által lakott Zala nevű községben országos jelentőségű kiállítás van Zichy Mihály képeiből, mégsem gondolhatjuk azt, hogy állami finanszírozás nélkül a múzeumot fenn lehet majd tartani.”

Ahogy arról korábban írtunk, a legújabb elképzelések szerint mégsem állami kézbe kerülnek a múzeumok. Kormányhatározat szerint a ma már Emberi Erőforrás Minisztériumához kerültek ideiglenesen, mely egyeztet az átadásukról. Ennek során derül majd ki, ki tudja átvenni a múzeumát, s ki nem. A tervek szerint ugyanis a volt megyei múzeumokat és könyvtárakat a megyeszékhelyek veszik át, a múzeumi hálózat kisebb egységeit pedig azok a települések, ahol az adott intézmény található. Ám a kormányzat szerint is bizonyos egységek fenntartását az államnak kell magára vállalnia.

Somogyban a megyei múzeumok egykori 13-14 vidéki kiállítóhelyből álló hálózata mára nyolc tagra olvadt. Zalán kívül olyan kis települések vannak a sorban, mint Nikla, Szenna, Somogytúr, Újvárfalva.

– 265 lelkes községünk költségvetése 25 millió forint, s forráshiányosak vagyunk – mondta Kadlicskó György zalai polgármester. – Csak a múzeum éves költségvetése több lehet ennél. Tőlünk annyira telik, hogy amikor a megyei múzeumi hálózatnál létszámleépítés volt, átvállaltuk a múzeumpark és a múzeum előtti közterület rendben tartását. Nem is volt kérdés, hogy megtesszük-e, hiszen bár igen szűkösek a létszám- és anyagi kereteink, de nem hagyhattuk, hogy a falu közepén ez a jókora terület ne legyen gondozva, úgy fogadja az évi hat-nyolcezer látogatót. A múzeummal szembeni Zichy-birtok, az őspark sorsa a különleges vasfákkal ezzel együtt is rendezetlen.

A zalai polgármester hozzátette: maga is kíváncsian várja, hogyan dől el a múzeumok fenntartásának a kérdése, az önkormányzati részvételt csak úgy tudná elképzelni, ha az ehhez szükséges forrást is biztosítanák...

Vonzerő is kell: gasztronómia, turizmus

Át kell gondolni a vidéki kulturális intézményrendszer fenntartását Réthelyi Miklós utódja, Balog Zoltán szerint is. Nem életszerű – nyilatkozta az új miniszter a Heti Válasznak –, hogy régi kastélyokban havi tucatnyi látogató előtt és után oltogatja a villanyt a nyugdíjas teremőr. Balog úgy véli, a kérdés nem a fennmaradás, hanem hogy hogyan tesszük közkinccsé az értékeket, amikor a fiatal generációk már nem mennek múzeumokba. Csak – tette hozzá – ha turizmus, gasztronómia, egyéb vonzerő is van mellette, ami elsősorban a településeknek fontos, alaphelyzetben tehát nekik kell biztosítani a forrásokat és utána megvizsgálni, mihez kell központi pénz is.

 

Forrás: Sonline

 
Megtekintések száma: 1310
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!
 

További képek:
 

Fatal error: Cannot use object of type PDOStatement as array in /var/www/hu/liveguide/public/app_code/6.0/includes/modules/additional_images_newsdesk.php on line 47