Szemét-ügy: addig vitáznak, míg Som nem kap engedélyt?

Megjelenés dátuma:

Schmidt Jenő szerint, ha egy település is ellenkezik a száznégyből, nincs beruházás, mert nem kap építési engedélyt somi térségi hulladéklerakó.
 
Négy település polgármestere, négy különböző észak-somogyi kistérségből, de azonos állásponttal: nem a somi térségi hulladéklerakó fejlesztésével kívánnak foglalkozni jelen pillanatban, hanem a somi beruházást is megvalósító ISPA-program pénzeivel történő elszámolással. Sőt, kétségbe vonják, hogy a somi lerakóban tervezett fejlesztésből bármi is lehet az összes tulajdonos önkormányzat hozzájárulása nélkül.

Egy siófoki tanácskozáson elhangzott: amelyik önkormányzat nem lép be az új észak-somogyi hulladékgazdálkodási társulásba, az nemcsak hogy kimarad a somi lerakó fejlesztéséből, hanem emiatt 2014 után akár harminc-negyven százalékkal is magasabb szemétdíjat „nyelet” majd le lakosaival. Az új társulásnak (melynek megalakulását a megyei kormányhivatal számos ponton kifogásolta, az ügyben a megyei törvényszék hivatott dönteni) még mindig kevesebb mint a települések fele a tagja az érintett száznégyből.

– Bennünket nem hívtak Siófokra, nincs tudomásunk róla, hogy új helyzet állt volna elő – bocsátja előre Hidvégi József fonyódi polgármester, kistérségi elnök, s hozzáteszi: így aztán nem is látják annak okát, hogy megváltoztassák eddigi, a társulási csatlakozást elutasító álláspontjukat. – Mi változatlanul nem a somi lerakó fejlesztésébe kívánunk beszállni, hanem az ordacsehinek a korszerűsítését szorgalmazzuk. Huszonöt évre lett építve és már félig tele van, mert mindenféle vállalkozás oda hordja a szemetét. Hamarosan betelik tehát, aztán majd vihetjük Somba a hulladékot a fonyódi térségből is? Ezt akarják ránk kényszeríteni?

A fonyódi városvezető mindazonáltal várja azokat a számításokat, melyek alátámasztják, hogy (amint az Siófokon elhangzott) a szemétdíjakban valóban jókora eltérések lehetnek egy-két éven belül. S – teszi hozzá – ennél is jobban szorgalmazzák, hogy történjen meg végre a korrekt elszámolás a véget ért ISPA-beruházás pénzeivel.

Zsombok Lajos lengyeltóti polgármester, kistérségi vezető is amondó: információk híján nem látják okát, hogy immár a csatlakozás mellett kellene dönteniük, ám a napokban ezzel együtt is informális egyeztetést tartanak az ügyben a kistérség önkormányzatai.

A balatonszabadi Molnár Árpád (siófoki kistérség) más megvilágításba helyezi a problémát: szerinte csak a somi lerakóban tulajdonos száznégy önkormányzat mindegyikének jóváhagyása esetén kezdődhet bármiféle fejlesztés, márpedig a teljes egyetértés értesülése szerint koránt sincs meg. Úgy tudja, a kormányhivatal is ebből indult ki, amikor észrevételezte az új társulás megalakításának körülményeit. Molnár a siófoki tanácskozáson elhangzottaknak azt a részét sem érti, hogy milyen alapon fizet majd magasabb díjat például Balatonszabadi a szomszédos Siójutnál és Ádándnál abban az esetben, ha e háromból csak Szabadi nem lesz tagja az új társulásnak, hiszen a szállító autók Ádánd, Siójut és Szabadi szemetét egybe gyűjtik...
 
Schmidt Jenő tabi polgármester álláspontját sem ingatták meg a Siófokon elhangzottak. – Kétszáznégy önkormányzat vett részt az uniós ISPA-programban, ebből száz déli „vitte” a cikói lerakót, száznégy északié lett a somi – magyarázza. – Hogyan lehetne bármit is építeni mindössze harminc-negyven önkormányzat hozzájárulásával Somban? Ha egy is ellenkezik a száznégyből, nincs beruházás, mert nem kap építési engedélyt. Új, szabályos társulást kell alakítani, de mindenek előtt el kell számolni az előző beruházás révén létrejött vagyonnal.
Felvetésünkre, miszerint Siófokon minisztériumi szakemberek, szakértő szervezetek képviselői szorgalmazták a somi fejlesztés mielőbbi indítását, s egy sem említette, hogy még csak az építési engedélyre sem lenne esély, Schmidt Jenő azt felelte: – Még nem említették. Idővel majd említik.
 
Forrás: Sonline
 
Megtekintések száma: 1351
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!