Leváltásra kinevezés: meglepődtek a rendőrök a fejcseréken

Megjelenés dátuma:

Felmentették a somogyi rendőr-főkapitányt - adtuk hírül kedden. Mergancz Sándor nem kívánt nyilatkozni az ügyben, de több egykori somogyi rendőr meglepődve vette tudomásul, hogy ennyi főrendőrt mentettek fel, illetve neveztek ki egyszerre.

Az eddigi főkapitány kommandósként kezdte a pályafutását, jól tudta, hogy mi van az utcán, korántsem egy irodai tiszt volt – mondta szerdán egy nyugalmazott kaposvári rendőr. – Mergancz Sándor a Terrorelhárítási Központhoz igazol át, ez újabb szakmai kihívás lesz számára.
A Somogyi Hírlap kérdésére, miszerint várható-e a közeljövőben újabb személyi változás országosan, illetve Somogyban, a Belügyminisztérium (BM) sajtóosztálya szerdán közölte: az Országos Rendőr-főkapitányság felső vezetésében és a megyei rendőr-főkapitányságok vezetésében nem várható. Somogyban az esetleges személyi változásokról az új rendőrfőkapitány, Piros Attila dandártábornok dönt majd szeptember elseje után.

Párhuzamosságok megszüntetése, hatásköri átfedések korrekciója, a rendvédelmi szervek működésének optimalizálása,  szakszerűség, költséghatékonyság, a járási rendszerhez történő igazodás, egységesítés, s a helyi szervek megerősítése – ezzel indokolták a rendőrség átszervezésének főbb szempontjait. A sajtóosztály arra is kitért: a személycserék "sokaságánál" nem az átszervezés szempontrendszere volt a meghatározó, hanem az, hogy a BM és az ORFK vezetése végrehajtotta a rendőri szervek tevékenységének szakmai és hatékonysági adatokon alapuló értékelését, melynek keretében figyelemmel volt a működési feltételrendszerekre is. Ennek az értékelésnek az egyik végeredménye az indokolt esetben végrehajtott személyi változás.

Mergancz Sándor távozik, feladatát Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója szeptember 3-án határozza meg. Piros Attila dandártábornok, az új somogyi rendőrfőkapitány a baranyai rendőr-főkapitányságon kezdte hivatásos rendőri szolgálatát, 1992-től Tolnában dolgozott. Később a BRFK-n közrendvédelmi területen látta el feladatait, 2007-ben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára volt, 2008-tól újra a rendőrség állományába került, az ORFK-nál hivatalvezetői beosztást tölt be.

Az 50 éves, családos új főkapitány elvégezte a Kossuth Lajos katonai-, illetve a rendőrtiszti főiskolát, majd a pécsi jogi egyetemen szerzett diplomát. Kiemelkedő munkája elismeréseként 35 alkalommal kapott jutalmat, elismerést. Háromszor soron kívül lépett magasabb rendfokozatba, a köztársasági elnök öt éve nevezte ki dantártábornokká.

forrás: Sonline

 
Megtekintések száma: 1125
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!