Busatizedelés újrakezdve: ismét vízen a balatoni halászok

Megjelenés dátuma:

Ismét vízen a balatoni halászok a nyári leállást követően. Továbbra is a busaállomány gyérítése a legfontosabb feladatuk, kisebb részben keszegre mennek.

Fűzfőtől Balatonlelléig állítotthálós módszerrel dolgoznak, Fonyód és Keszthely térségében vontatott hálóval „keszegeznek”, a tóparti halsütők igényeinek a kielégítése érdekében. A halőrök a halászati szünet alatt sem pihentek, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint nagyobb számban a Nyugati-medence környékén bukkantak engedély nélkül horgászókra. A Badacsony előtti térséget a hivatásos halászati őrök ismét ellenőrizték a közelmúltbeli „nagy hálószüret” után és újabb 250 méter illegálisan elhelyezett hálót szedtek fel.

Havranek Mihályt, a zrt. vagyonvédelmi és halőri vezetőjét az elmúlt hetekben több alkalommal keresték olyan horgászok, akik nyaralásra érkeztek a Balatonra és a szabályok megsértése miatt (hárombotos horgászat, méretkorlátozás megsértése) a halőrök intézkedtek velük szemben. – Felháborodottan kérték számon, hogy tönkre tesszük a nyaralásukat annak ellenére, hogy engedélyeiket kiváltották – így Havranek. – Minden Balatonra induló horgász figyelmébe ajánljuk: a szabályok megsértése miatt mindenkivel szemben eljárunk. Nincs lehetőség mérlegelésre, sem a halászati törvényt, sem a horgászrendet megsértőkkel szemben.

Csónakos horgászok több esetben kérték az elmúlt időszakban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. segítségét amiatt, mert a vízirendészet „zaklatja”, bünteti őket. Ismert, megírtuk: idén már pénzbírsággal sújthatják a Balatonnál azoknak a kishajóknak és csónakoknak az üzemeltetőit, amelyeket az engedélyezett kikötőkön kívül, például nádasokban, bójákhoz, karókhoz kötnek ki. A zrt. internetes honlapján is tájékoztatja a pecásokat: a társaságnak ebbe semmilyen beleszólása nincsen.  „A rendőrség tevékenysége sem bírálható – így a balatonihal.hu –, hiszen csak jogalkalmazók, nincs lehetőségük mérlegelni az egyes eseteknél, így munkájukat mi is maximálisan támogatjuk. Ahogyan Horváth Lászlótól, a balatoni vízirendészet vezetőjétől megtudtuk, eddig összesen 58 alkalommal történt intézkedés az illegálisan kikötött vízi járművek tulajdonosaival szemben, és ebből 56 alkalommal figyelmeztetésre került sor, csupán két alkalommal szabtak ki bírságot.

A gyakorlat továbbra is az, hogy csak azokat büntetik meg, akiket egyszer már figyelmeztettek. Mindezek mellett együttérzünk a horgászokkal, de tudomásul kell venniük, hogy nem alanyi joguk ott tartani csónakjukat a Balatonon, ahol csak akarják. Ha ideiglenesen szeretnének vesztegelni hivatalos kikötőn kívül, akkor minden esetben biztosítaniuk kell, hogy legyen egy személy a vízi járművön (őrszolgálat). Kérjük az érintetteket, hogy panaszaikkal a továbbiakban az önkormányzatukhoz, a saját választókerületükhöz tartozó parlamenti képviselőjükhöz, vagy a horgász érdekvédelmi szervezetekhez forduljanak, mert csak nekik van lehetőségük lépni az ügyben.”

 

Forrás: Sonline

 
Megtekintések száma: 941
Jelenleg nem értékelt. Legyen Ön az első!