Főszezon: Budapestet és környékét is verte a Balaton

Megjelenés dátuma:

Évek óta üresen álló nyaralóházakban is vendéget üdvözölhettek a balatoni fizetővendéglátók az idén – a nyolcvanas évek közepén nyaralt annyi belföldi a Balatonnál mint az idei főszezonban, legalábbis a Balaton Fejlesztési Tanács összesítése szerint.

 

Pech, hogy a külföldi turisták vendégeskedésének a mélypontja is most jött el, a német turisták száma legalábbis ugyancsak évtizedek óta nem tapasztalt mélységekbe zuhant ezzel együtt a Balatonnál.

Érdekes adat: a KSH számai szerint júliusban a tavalyinál 2,4 százalékkal kevesebb belföldi vendég vette igénybe a magyarországi szállodákat. A Balaton-régió persze kiemelkedhet ezen adatsorból, s mivel a statisztikai hivatal immár külön is választja a Balaton-térséget a többi hazai „hivatalos” régió mellé sorolva, a júliusi számokból az is kitűnik: ebben a hónapban a Balaton több vendégéjszakát produkált, mint a főváros és környéke...Sternóczky Balázs, a négycsillagos siófoki Azúr hotel értékesítési- és marketingigazgatója például arról számolt be: júliusban és augusztusban harmincöt százalékkal nőtt a forgalmuk a tavalyihoz képest, igaz, azóta átadták a szálloda új prémiumszárnyát.

A szállodák vendégforgalmát igazából az augusztus „lökhette meg”, összességében pedig a tavalyinál bizonyos, hogy jobb nyarat zárhattak a balatoni vendégvárók – így látja Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. – Tagjainkat körbekérdeztük és szinte minden szolgáltató úgy összegzett: legalább öt-tíz százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le, mint egy éve. Akad persze, aki most is „sír”, de ezek leginkább azok, akik lehetett bármilyen a nyár, mindig panaszkodtak, vagy azok, akik elfelejtettek beruházni és emiatt elmaradtak a vendégeik. Aki adott a színvonalra is, az most bizonyosan nem panaszkodhat. Hoffmann Henrik siófoki szállodaigazgatóként is értékelhette a szezont: – Augusztusban olyan magas árbevételünk még nem volt, mint idén. Gyakorlatilag egész hónapban telt házzal üzemeltünk. Másik családi érdekeltségünkön, a földvári Kukorica csárdán talán még jobban le lehet mérni a nyarat, nos, ott is nőtt a vendégforgalom.
 

Vendégéjszakák száma júliusban
Nyugat-Dunántúl 3,1 millió
Balaton 1 millió
Budapest és környéke 856 ezer
Észak-Alföld 245 ezer


Gyenge forint, magas üzemanyagárak, a SZÉP-kártya terjedése – szakemberek szerint ez generálta a belföldi turizmus fellendülést, de legelső sorban is a jó idő, mely az idei szezonban a hétvégékre sem tréfálta meg az üdülni vágyókat. S bár a verőfényes kánikula általában nem kedvez a hajókirándulásoknak, a Balatoni Hajózási Zrt. azért ha minimálisan is, de jobb idényt zárhatott a 2011-esnél. Szembetűnő volt ugyanakkor a hajókra, kompokra jegyet váltó kerékpáros turisták számának a növekedése: a Bahart adatai szerint számuk az idén több mint húsz százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Amit pedig a Siófoki Fürdőegylet hosszú ideje szorgalmaz: most végre augusztus huszadika után nem húzták le a rolót az üzletek. Egyrészt az iskola is később kezdődött, másrészt az időjárás is ideális maradt, így aztán a balatoni vendéglátók az utószezoni forgalomnak is örülhettek, ezt se mondhatták el már évek óta. A Napi Gazdaság azt írja: a Balaton Fejlesztési Tanács szerint a térség önkormányzatai az előzőekből következően a kúrtaxának emlegetett idegenforgalmi adóból átlagosan tíz-tizenöt százalékkal többet szedtek be, mint az egy évvel korábbi szezon során.

 

Forrás: Sonline

Foto: Siófok TDM

 
Megtekintések száma: 1247
Hozzászólások száma: 1
Az értékelések átlaga: 2
 
 

Hozzászólások, értékelések:
Szerző Pontszám Olvasva Közzétéve
Administrator Administrator TEXT_OF_5_STARS 34 2015.10.21.
szJ8rH http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com